Пн, 29.04.2024, 00:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Випадкове фото
Форма входу
Пошук
Корисні посилання



Головна » 2018 » Листопад » 19 » Порядок поновлення договорів оренди землі
14:23
Порядок поновлення договорів оренди землі
Порядок поновлення договорів оренди землі
Відповідно до статті 2 Закону України «Про оренду землі» (далі- Закон) відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про оренду землі», законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.
Так, орендаземлі – цезасноване на договорістроковеплатневолодіння і користування земельною ділянкою, необхідноюорендареві для проведенняпідприємницької та іншихвидівдіяльності (стаття 1 Закону).
Право на поновлення (пролонгацію) договору орендиземлі – цевизначене законом переважне право орендаряукластидоговірорендиземлі на новий строк, щовиникає у разіналежноговиконання ним обов’язків за умовами договору та післязакінчення строку договору орендиземлі, або коли орендарпродовжуєкористуватися земельною ділянкоюпіслязакінчення строку договору оренди за відсутностізапереченьорендодавця. Порядок поновлення договорів оренди землідеталізовано викладено у статті 33 Закону України «Про орендуземлі».
Законодавствомпередбачено два випадкипоновлення (пролонгації) договору орендиземлі:
1) у разіналежноговиконанняорендаремсвоїхобов’язків за договором, строк якогозакінчується, орендаротримуєпереважне право перед іншими особами на укладання договору орендиземлі на новий строк (ч. 1 ст. 33 Закону України «Про орендуземлі»).
Так, орендар, якиймаєнамірскористатисяпереважним правом на укладення договору оренди на новий строк, зобов’язанийповідомити про цеорендодавця доспливу строку договору орендиземлі у строк, встановленийцим договором, але не пізнішеніж за місяць до спливу строку договору орендиземлі.
До листа-повідомлення про поновлення договору орендиземліорендардодає проект додаткової угоди.
При поновленні договору орендиземлійогоумовиможуть бути змінені за згодоюсторін. У разінедосягненнядомовленостіщодоорендної плати та іншихістотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору орендиземліприпиняється.
Орендодавець у місячнийтермінрозглядаєнадісланийорендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряєйого на відповідністьвимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотніумови договору і, за відсутностізаперечень, укладає з орендаремдодаткову угоду про поновлення договору орендиземлі. За наявностізапереченьорендодавцящодопоновлення договору орендиземліорендарюнаправляється лист-повідомлення про прийнятеорендодавцемрішення.
2) орендарпродовжуєкористуватися земельною ділянкоюпіслязакінчення строку договору оренди за відсутностіпротягом одного місяцяпіслязакінченнядії договору оренди листа-повідомленняорендодавця про заперечення у поновленні договору орендиземлі (ч. 6 ст. 33 Закону України «Про орендуземлі»).
Звернітьувагу, щовідповідно до ч. 6 ст. 33 Закону України «Про орендуземлі» визначено, що у цьомувипадку укладаннядодаткової угоди про поновлення договору орендиземліздійснюєтьсяіз:
• власникомземельноїділянки (щодо земель приватноївласності);
• уповноваженимкерівником органу виконавчоївладиабо органу місцевогосамоврядування без прийняттярішення органом виконавчоївладиабо органом місцевогосамоврядування про поновлення договору орендиземлі (щодо земель державноїабокомунальноївласності). Керівник органу виконавчоївладиабо органу місцевогосамоврядування, якийуповноваженийпідписуватидодаткову угоду до договоруорендиземліщодоземельноїділянкидержавноїабокомунальноївласності, визначаєтьсярішеннямцього органу.
Тож, у разіякщоорендарпродовжуєкористуватися земельною ділянкоюпіслязакінчення строку договору оренди і за відсутностіпротягом одного місяцяпіслязакінчення строку договору листа-повідомленняорендодавця про заперечення у поновленні договору орендиземлітакийдоговірвважаєтьсяпоновленим на той самий строк і на тих самих умовах, якібулипередбачені договором.
Додаткова угода до договоруорендиземлі про йогопоновленнямає бути укладена сторонами у місячний строк в обов’язковому порядку.
Відмова, а такожнаявнезволікання в укладеннідодаткової угоди до договоруорендиземліможе бути оскаржено в суді.
Відповідно до останнього абзацу статті 33 Закону України «Про орендуземлі» у разізмінимежіабоцільовогопризначенняземельноїділянкипоновлення договору орендиземліздійснюєтьсяу порядкуодержанняземельноїділянки на правіоренди.

Головне територіальне управління
юстиції у Луганській області
Переглядів: 236 | Додав: mar_possovet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]