Пт, 03.05.2024, 17:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Випадкове фото
Форма входу
Пошук
Корисні посилання



Головна » 2017 » Січень » 30 » програма реконструкції ставка
16:09
програма реконструкції ставка
Проект Андрієнко
Программа реконструкції ставка в смт Марківка Луганської області
І. Загальні положення
Місцева програма реконструкції ставка селища Марківка Марківського району Луганської області на 2017 рік відповідно до Закону України «Про загальнодержавну програму розвитку водного господарства» Програма розроблялась Марківською селищною радою згідно пропозицій жителів селища за погодженням з органами охорони навколишнього природного середовища.
ІІ. Мета програми
Ця Програма спрямована на реалізацію державної політики щодо відродження та поліпшення екологічного стану малих річок і їх водозбірних басейнів, як однієї із головних складових забезпечення потреб населення якісного відпочинку та розв'язання місцевих водогосподарських і екологічних проблем.
Розв'язання проблем екологічного оздоровлення та відродження ставку можливе за умов мобілізації місцевих ресурсів і ініціатив. Програмою передбачено здійснення першочергових організаційних заходів які вимагають значних фінансових затрат.
В основу реалізації Програми покладено принцип об'єднання зусиль державних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та недержавних організацій для розв'язання проблем пов'язаних з незадовільним санітарно-екологічним і гідрологічним станом річки Деркул та відновлення функціонування прилеглого до неї ставку..
ІІІ. Етапи виконання заходів програми
Головними завданнями є:
- реалізація першочергових заходів щодо розчищення русла річки Деркул і покращення її гідрологічного та санітарного стану;
- розчищення та благоустрій ставку і покращення загальної гідрологічної ситуації в водозбірних басейнах малих річок;
- забезпечення функціонування наявних гідротехнічних споруд, гребель шляхом проведення їх реконструкції;
- виконання невідкладних першочергових заходів щодо будівництва берегоукріплень;
- удосконалення системи моніторингу ресурсного стану водних об'єктів шляхом реконструкції та розширення існуючої мережі споруд для ведення гідрометеорологічних спостережень на річці та ставку:
- проведення інвентаризації та паспортизації річки та ставка та визначення їх водоресурсного потенціалу;
- упорядкування прибережних захисних смуг та створення захисних насаджень вздовж річки;
- розробка проектів створення (встановлення) прибережних захисних смуг;
- проведення першочергових протиерозійних агротехнічних заходів;
- відновлення сприятливого гідрологічного та санітарного стану річки шляхом відродження їх витоків та природних джерел;
- створення служби по догляду за річкою та ставком та виконання робіт по догляду. Впродовж реалізації Програми передбачається здійснювати інформування громадськості, водокористувачів, місцевих органів влади та самоврядування щодо виконання заходів Програми.

ІV. Комплекс заходів за основними напрямками дій щодо
реконструкції ставку

Зважаючи на обмежені можливості щодо фінансового забезпечення реалізації реконструкції ставку, і виходячи з аналізу сучасного екологічного стану ставку та річки Деркул, Програмою передбачено здійснення організаційних заходів, які вимагають знаних фінансових затрат.
Для досягнення основної мети Програми передбачається розробити і реалізувати проекти та заходи за такими пріоритетними напрямами:

1) Екологічне покращення, розчищення, регулювання русла річки та поліпшення санітарного стану річки та ставку і їх благоустрій
Реалізація заходів даного напрямку передбачає відновлення та підтримання сприятливого гідрологічного режиму водних об'єктів, зокрема:
• покращення екологічного стану річки;
• розчищення та поліпшення санітарного стану ставку
• регулювання, розчищення русла річки;
• екологічне покращення, благоустрій та поліпшення санітарного стану водойм селища.

2) Будівництво та реконструкція гідротехнічних споруд
Реалізація заходів даного напрямку передбачає виконання робіт з будівництва та реконструкції гідротехнічних споруд, дамб та гребель, берегоукріплень для відродження та підтримання сприятливого гідрологічного стану річки та ставку, забезпечення можливості здійснення регулювання стоку.

3) Інвентаризація та паспортизація водойм.
Реалізація заходів даного напрямку передбачає:
підвищення екологічної надійності водосховищ, ставку, зокрема :
• проведення паспортизації штучних водойм на річках (ставків та водосховищ), водойм в басейнах річок з подальшою розробкою правил технічної експлуатації, для забезпечення їх екологічно безпечного функціонування та забезпечення можливості встановлення відповідних режимів роботи згідно ст.76-78 Водного кодексу України;
• забезпечення обліку використання вод користувачами водних об'єктів відповідно до ст.44 Водного кодексу України;
• запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на водних об'єктах, удосконалення засобів ліквідації їх наслідків згідно ст.108 Водного кодексу України.

4) Створення (встановлення) водоохоронних зон та прибережних захисних смуг
Реалізація заходів даного напрямку передбачає забезпечення виконання робіт, пов'язаних із визначенням, встановленням та винесенням в натуру меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг відповідно до ст.9,87 Водного кодексу України, «Порядку визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режиму ведення господарської діяльності в них» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1996 р. № 486.

5) Упорядкування прибережних захисних смуг
Реалізація заходів даного напрямку передбачає забезпечення виконання робіт з метою створення сприятливого режиму річок, попередження їх забруднення, засмічення і вичерпання, знищення навколо водних рослин і тварин, а також зменшення коливань стоку створення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річок відповідно до ст.10, 87 Водного кодексу України, «Порядку користування землями водного фонду» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.1996р. №502 а саме:
• забезпечення виконання робіт, пов'язаних із облаштуванням та упорядкуванням прибережних захисних смуг;
• відновлення рослинного покриву на берегах водних об'єктів.
• підтримання встановленого режиму на територіях водоохоронних зон та прибережних захисних смуг.

6) Протиерозійні агротехнічні заходи
Реалізація заходів даного напрямку передбачається з метою припинення негативних процесів на водозборах річки шляхом:
• створення захисних лісонасаджень на ерозійно небезпечних землях;
• залуження ерозійно небезпечних та сильно еродованих земель
V. Проблемні питання екологічного стану ставку та річки Деркул

Річка Деркул та прилеглий до неї ставок несе найбільше антропогенне навантаження за ступенем використання водних і земельних ресурсів.
Висока розораність земель, порушення агротехніки обробітку ґрунтів, недостатня лісистість водозборів посилюють ерозійні процеси. Ерозія ґрунтів призводить до замулення, забруднення та заростання річок і водойм, і є одним із основних дестабілізуючих чинників.
Вкрай негативно на стан річки та ставку впливає забудова прибережних земель, особливо заплавних. При забудові зменшується пропускна спроможність річок внаслідок чого при проходженні повеней і паводків рівні води значно зростають, у зв'язку з чим постає проблема додаткового захисту населених пунктів та територій.
За даними обстежень практично вся річка довжиною більше 10 км по району потребують виконання робіт з розчищення і поліпшення санітарного стану та екологічного покращення. Стан території прибережних захисних смуг річки та ставку в більшості випадків визначений як незадовільний та такий, що потребує покращення. Наявні випадки улаштування несанкціонованих сміттезвалищ, розорювання в межах прибережних захисних смуг, миття транспортних засобів та техніки і т.д.
Руйнування гідротехнічних споруд може призвести до обміління річки, активізації ерозійних процесів, погіршення санітарно-епідемічного стану в населених пунктах та басейнах річок, відсутності зон відпочинку місцевого населення.
Такий стан справ зумовлений відсутністю спеціалізованих служб по догляду за річкою та ставком при місцевих органах самоврядування, відсутністю ефективної організації роботи на рівні районної ради по винесенню в натуру та влаштуванню прибережних захисних смуг.
VI. Фінансове забезпечення Програми

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, а також із залученням інших джерел фінансування (залучення інвестицій, водокористувачів, благодійних внесків, тощо).
Формування планів фінансування Програми йде під час формування бюджету на наступний рік, уточнення доходної і видаткової ч астини і окремих статей.

VIІ. Контроль за виконання Програми
Контроль за реалізацією заходів Програми покладається на селищну раду за участю виконавчого комітету Марківської селищної ради. Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання заходів Програми, здійснюється у порядку встановленому бюджетним законодавством.
VIII. Очікувані результати виконання Програми

Реалізація Програми забезпечить вирішення найбільш гострих питань щодо відновлення ставку відродження та поліпшення екологічного стану річки.
На першому етапі реалізації Програми передбачається забезпечити здійснення паспортизації водойм та продовження роботи по паспортизації річки та ставку для встановлення їх основних характеристик та розробки детальних заходів щодо покращення їх стану, створення водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річки та ставку.
Виконання Програми на другому етапі передбачає реалізацію заходів щодо розчищення та упорядкування русла річки, та реконструкції ставку, облаштування та упорядкування прибережних захисних смуг, проведення агротехнічних протиерозійних заходів.
Переглядів: 785 | Додав: mar_possovet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]